Wat is een goede houding en zit op het paard

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam ruiters in en achter de beweging
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam van ruiters s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam ruiters in en achter de beweging s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam en de andere lichaamsdelen s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam de gewrichten s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam overeenstemmen van zwaartepunten s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam aanpassen aan tempo s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam in een voorwaartse draf s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam in een piaffe s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met de juiste positie van het bovenlichaam in draf of halthouden s
 • wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam paard op de voorhand s

Er zijn verschillende manieren om een goede houding en zit te ontwikkelen. Of zowel, er zijn verschillenden aandachtsgebieden die je helpen om een goede positie in het zadel te krijgen. Zonder er al te diep op in te gaan, noem ik er enkele. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de anatomie van het ruiterlichaam, de bewegingsmogelijkheden van de afzonderlijke lichaamsdelen en de plaatsing van de lichaamsdelen vergeleken met elkaar.

Nu heb je een beeld van “wat er nodig is” om een ruiter te helpen met zijn houding en zit. Maar wees gerust, ik houd het eenvoudig. En als je de afbeeldingen eerst bekijkt dan zie je al gauw waar het over gaat.

Dynamica

De basis van een goede houding en zit is de bewegingsleer. En wat bedoel ik hiermee? Bewegingsleer is de kennis van de natuurlijke krachten die de beweging en het evenwicht van de ruiter beïnvloeden.

Ter verduidelijking geeft ik je een voorbeeld; tijdens het verlangzamen en het versnellen door het paard vinden er krachten op het ruiterlichaam plaats. Zoals, iedere ruiter weleens geeft gevoeld bij een plotselinge versnelling dat zijn bovenlichaam naar achteren schiet.

Zoals je nu begrijpt, gaat het over voelen wat er tijdens het paardrijden met je lichaam gebeurt. In dit artikel vind je dus aanwijzingen voor een goede balans.

Samenvattend: Dit artikel gaat in op de dynamiek van het ruiterlichaam. En hoe de ruiter met zijn bovenlichaam in overeenstemming met de snelheid van het paardenlichaam kan zijn, zodat er balans is.

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam ruiters in en achter de beweging
Wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam? Wanneer zit een ruiter in de beweging of achter de beweging van het paard?

Wat is de rol van de houding en het tempo van het paard?

De vrije bewegingen van het paard beïnvloeden in welke positie het bovenlichaam van de ruiter in balans is. Ik realiseer me dat dit voor velen een gewaagde uitspraak is. Want in de praktijk zie je dat het paard eerst in de hand wordt gesteld op een wijze dat de ruiter zijn hoofd- en halshouding en het tempo controleert. Zodat de ruiter in een bepaalde houding kan zitten. Mijn ervaring is dat deze handelwijze voornamelijk spanning opwekt en daaruit rijtechnische problemen ontstaan.

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam paard op de voorhand
Afbeelding: het paard draaft door de gedwongen houding niet in balans. En de ruiter trekt zich aan het paardenhoofd op. Hierdoor beweegt het lichaam van de ruiter tegen de beweging van het paard in. Kortom een ruiter kan géén goede houding en zit ontwikkelen op een paard dat niet in balans gaat.

Ik moedig daarom beginnende ruiters aan om eerst de “vrije” bewegingen van het paard te leren volgen. Totdat ze hun balans moeiteloos aan de veranderingen van het paardenlichaam en tempo kunnen aanpassen. Daarom stel ik dat de houding en het tempo van het paard dus direct invloed hebben op de positie van het bovenlichaam. Opdat de ruiter altijd in de beweging van het paard mee is.

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam
Een cruciale vraag: Ben je instaat om je lichaam aan de bewegingen van het paard aan te passen? Of, moet het paard zich schikken aan jouw bewegingsmogelijkheden?

Wat is de invloed van de lichaamsdelen op de positie van het bovenlichaam?

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam en de andere lichaamsdelen
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Er zijn voor een gebalanceerde houding en zit van de ruiter, vier belangrijke onderdelen. Namelijk: (A) Het bovenlichaam. (B) De bovenbenen. (C) De onderbenen. En (D) de voeten.
wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam de gewrichten
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Het lichaam van de ruiter bevat drie typen gewrichten die van belang zijn voor een gebalanceerde houding en zit. Namelijk: (1) De heupgewrichten. (2) De kniegewrichten. En (3) de enkelgewrichten.

Wat is de invloed van het zwaartepunt op de balans van het bovenlichaam?

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam overeenstemmen van zwaartepunten
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Het bovenlichaam van de ruiter is mee in de beweging van het paard. Dit is mogelijk; omdat het zwaartepunt van de ruiter (Zr), in overeenstemming is met het zwaartepunt van het paard (Zp). Hier zie je dat de ruiter voor zijn balans de positie van het bovenlichaam heeft aangepast aan het tempo van het paard.
wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam aanpassen aan tempo
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Het bovenlichaam van de ruiter is dynamisch. In de zin dat het zich direct kan aanpassen aan tempo versnelling of verlangzamen. (Zr) Is het zwaartepunt van de ruiter. En (Zp) is het zwaartepunt van het paard. Als beide zwaartepunten met elkaar in overeenstemming zijn, is de ruiter in dynamische balans.

Wat is een goede positie van het bovenlichaam?

wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam in een voorwaartse draf
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Het bovenlichaam van de ruiter is mee in de beweging van het paard.
wat is een goede houding en zit op het paard met de juiste positie van het bovenlichaam in draf of halthouden
Afbeelding: het paard draaft in zijn natuurlijke houding met vrij gebruik van hoofd en hals. Het bovenlichaam van de ruiter is achter de beweging van het paard.
wat is een goede houding en zit op het paard met een juiste positie van het bovenlichaam in een piaffe
Afbeelding: het paard gaat hier in piaffe. Dit is een verzamelde draf op de plaats. De ruiter zit hier in balans en zijn positie van het bovenlichaam is loodrecht.

Lees verder

Op deze pagina heb je kennis gemaakt met de dynamische invloeden op het ruiterlichaam. Op de pagina ‘De houding en zit van de ruiter‘ vind je de onderbouwing van wat je hier hebt gelezen. En op de site van de hippische sportbond vind je een overzichtsartikel over een goede houding en zit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *