Voorwaarts paardrijden topics

voorwaartse houding en zit vrij dravend paard
Vrije hoofd en hals houding versus opgelegde
voorwaartse houding en zit vrij dravend paard en paard in piaffe
In het schaduwbeeld: een paard in een opgelegde houding. En op de voorgrond een paard in een vrije zelf aangenomen houding.

Paarden bewegen in hun natuurlijke houding optimaal. Hun bewegingen zijn effectief. En mentaal zijn ze alert. Anderzijds worden paarden in een opgelegde houding gedwongen hun zwaartepunt meer richting de achterhand te verplaatsen. Daar en tegen hebben paarden met een vrije hoofd en hals positie zelf de mogelijkheid hun lichaamshouding aan te passen. En daarmee het zwaartepunt te verplaatsen. De eerste moeten zich mentaal aan de ruiter onderwerpen. De laatst genoemde krijgen de ruimte voor eigen initiatief.
* De pijlen geven je een idee van de verplaatsing van het zwaartepunt.

De natuurlijke balans van een vrij bewegend paard
voorwaartse houding en zit vrij dravend paard
Een vrij bewegend paard in zijn natuurlijke houding

Rustige en alerte paarden verplaatsen zich in een voorwaartse dynamische balans. Dit betekent dat hun houding en gang uit hun mentale toestand voortvloeit. Ze vinden namelijk hun evenwicht in een dynamische balans. Die meer richting het hoofd dan de achterhand ligt. Waardoor hun bewegingen effectief zijn. En dus een minimum aan energie vergen.

Paarden en ruiter in dynamische balans
voorwaartse houding en zit bovenlichaam in dynamische balans
Paard en ruiter zijn samen in dynamische balans. De ruiter laat het paard vrijwel ongestoord in zijn natuurlijke houding bewegen,

De voorwaartse houding en zit van de ruiter sluit direct aan op de wijze zoals het paard in vrijheid beweegt. Hierom beweegt een relaxed paard in de voorwaartse methode met vrij gelaten hoofd- en halshouding in een voorwaartse balans. Dit betekent dat het zwaartepunt meer richting het hoofd dan de achterhand is verplaatst.

De ruggenwerking van een vrij en oplettend paard
voorwaartse houding en zit en de ruggenwerking van een dravend paard
Hierboven is de ruggenwerking van een vrij, rustig en alert dravend paard zichtbaar. In deze tekening is de voorwaarts-opwaartse bewegingsrichting aangegeven. Ruiters in de voorwaartse houding en zit kunnen de bewegingen van het vrij bewegende paard eenvoudig volgen.

De rug van een dravend paard geeft het lichaam van de ruiter bij elke pas een opwaarts-voorwaartse stoot.

Doorzitten en de zit verlichten
voorwaartse houding en zit doorzitten en de zit verlichten
Dravend paard met een vrije hoofd-halshouding. In de voorwaartse methode is de positie van het bovenlichaam tijdens het doorzitten iets voor de verticaal. Door het bovenlichaam verder voorwaarts te bewegen verlicht de zit van de ruiter. Waardoor de rug van het paard meer bewegingsruimte krijgt.

In de voorwaartse methode wordt het doorzitten tot een minimum beperkt om de ruggenwerking van het paard te stimuleren.

Lichtrijden volgens de voorwaartse methode
voorwaartse houding en zit lichtrijden
In de voorwaartse houding en zit lichtrijden. Op het moment dat de ruiter van één van de diagonale benenparen via de paardenrug een opwaartse stoot voelt, opent hij zijn beide heupgewrichten. Hierdoor scharnieren de kniegewrichten open. En daarop volgend wordt het bovenlichaam via de bovenbenen uit het zadel gelicht. Door hierna de heupgewrichten te sluiten zakt het zitvlak in het zadel.

Feitelijk is lichtrijden, staan en zitten op de ruggenwerking van een diagonaal benenpaar. Dit wil zeggen dat de ruiter zich laat opstoten door het linker of het rechter diagonale benenpaar. Dus de ruiter gaat na de opwaartse impuls van de rug staan. Tijdens het staan en zitten, werken de heupen en knieën samen.

Aandrijven tijdens het draven volgens de voorwaartse methode
voorwaartse houding en zit doorzitten en kuithulp geven
Bij een correcte voorwaartse houding en zit, liggen de kuiten dicht tegen de ronding van de paardenbuik aan. En van bovenaf gezien zijn de neuzen van de laarzen niet zichtbaar

Door het blijven zitten tijdens draf is de inwerking, met de kuiten, op het paard beter mogelijk dan tijdens het lichtrijden. Doorzitten is effectief op momenten dat het paard meer ondersteuning van de kuithulpen nodig heeft. Want tijdens het lichtrijden ​​kan het paard alleen effectieve kuithulpen ontvangen op momenten dat de ruiter even in het zadel zit. Dit is omdat bij de opwaartse beweging de benen van de ruiter actief zijn in het ondersteunen van zijn bovenlichaam. Tijdens het doorzitten kan de ruiter bij iedere pas een kuithulp geven.

Naar homepagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *